GAZİANTEP AÇIK İNFAZ KURUMU
Psiko-Sosyal Servis

          Hükümlülerin bireysel özelliklerini, yaşam standartlarını ve suç işleme nedenlerini belirleyerek, kişisel gelişim ve rehabilitasyona dönük yardımcı olmaktır. Psiko - Sosyal Yardım Servisi'nde görevli psikolog hükümlülerin suç ve suç işleme nedenlerinin kökenine inerek onları anlamaya çalışır. Bu amacı gerçekleştirmek için; mesleki formasyon çerçevesinde çeşitli psiko-sosyal iyileştirme ve yardım yöntemlerini kullanarak; kişinin suç işlemesine yol açan nedenleri anlamaya, tahliye sonrasında toplumda karşılaşabilecekleri sorunlarla başetmeye hazırlamaya ve olumsuz duygu ve düşüncelerini gidermeye çalışır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HİZMET ALANLARI

Psikologların Görev ve Çalışma Standartları: Psikolog; öncelikle hükümlü davranışlarını anlamaya, açıklamaya, nedenlerini ortaya koymaya ve değerlendirmeye çalışır. Kuruma yeni gelen her hükümlüyü ön görüşmeye alarak tanımaya çalışır ve bireysel olarak; kişilik yapısını geliştirmesine ve topluma kazandırılmasına yardım ederek, çevresiyle dengeli ve sağlıklı bir uyum sağlamalarını amaçlar.

Bu amaçları gerçekleştirmek üzere çalışmalarını; planlama, yürütme, izleme ve değerlendirme süreçleri içinde uygular. Uygulamalarında gözlem-görüşme, psikolojik ölçme-değerlendirme, rehberlik-danışmanlık ile çeşitli yöntem ve teknikler kullanır.

Hükümlüye Yönelik Hizmetler Kuruma Girişteki Hizmetler

(1) Kuruma yeni gelen hükümlü ile ilk 3 gün içinde görüşmesini yapar.

(2) Yapılan bu ilk görüşmede psikolog kendini ve kurumda yürütülen psikolojik hizmetleri tanıtır.

(3) Hükümlünün psikoloğa hangi durumlarda ve nasıl başvurabileceğini anlatır.

(4) Bu görüşmede hükümlüden fiziksel yapısı, kendisi ve ailesi ile ilgili demografik bilgiler, varsa daha önce yaşadığı psikolojik rahatsızlıkları ve gördüğü tedaviler, herhangi bir madde bağımlılığı olup olmadığı gibi bilgiler alınır.

(5) Görüşme sonucunda elde edilen bilgiler hükümlünün dosyasına kaydedilir.

(6) İlk görüşmede elde edilen bu bilgiler hükümlünün yerleştirileceği odanın belirlenmesinde kullanılır.